Skip to main content
UncategorizedVijesti

Predavanjem prof.dr. Kurt Kalchera sa Univerziteta u Gracu svečano otvoren savremeni konferencijski prostor na FZF-u

20.04.2015.
Uvaženi prof. dr. Kurt Kalcher, sa prestižnog Karl-Fransez Univerziteta u Gracu, prilikom posjete Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu u Travniku održao je predavanje na  temu „Primjena senzora i biosenzora u biomedicini“. Ovom prilikom  dr. Kalcher je upoznat i sa radom Instituta za biomedicinska istraživanja i dijagnostiku  „Genom“ u Travniku, koji djeluje u sklopu Fakulteta.
Univerzitet u Travniku, u  okviru kojeg je i Farmaceutsko-zdravstveni fakultet,  ima ostvarene sporazume o saradnji sa nekoliko prestižnih univerziteta. Na naše zadovoljstvo, među ovim visokobrazovnim ustanovama je i Karl-Fransez Univerzitet u Gracu. Ovaj, najstariji Univerzitet,  danas je poznat  i kao univerzitetski grad koji prednjači kada je u pitanju i broj studenata iz BiH u ovoj prijateljskoj zemlji- istakao je doc. dr. Mithat Asotić, osnivač Farmaceutsko- zdravstvenog fakulteta u Travniku.
Tokom uvodnog izlaganja, predsjednik Vijeća doktorskog  studija na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu, prof. dr. Emir Turkušić prisutne je upoznao sa zadivljujućom biografijom predavača, dr. Kalchera.
Naime, prof. dr. Kurt Kalcher je postigao izuzetne naučne rezultate u oblastima razvoja analitičke hemije i instrumentalnih tehnika, elektrohemije, hemiluminescentnih i elektrohemijskih senzora i bisenzora. Osim toga dao je i veliki naučni doprinos u oblastima kompjutorizovane kontrole analitičkih procesa, razvoja interface-a analitičkih instrumenata za PC-e, kontrole procesnih analitičkih podataka, razvoju mikroprocesora za kontrolu instrumenata i razvoju software-a. Naučne radove u navedenim oblastima je publicirao kao 191 originalni naučni rad i 108 učešća na međunaodnim konferencijama (Abstracts, extented abstracts and proceedings). Objavio je 15 djela u formi monografija, poglavlja u knjigama, book-serija i knjiga. Održao je brojna predavanja po pozivu širom svijeta i proglašen je za počasnog doktora Univerziteta u Sarajevu.
Ipak, spona dvije zemlje, Austrije i BiH, posebno Graca i Travnika,  i prijateljski odnosi razvijeni u proteklom periodu, sežu duboko u prošlost.
Pored svih historijskih, kulturnih i ekonomskih veza, posebna poveznica vezana je za ime našeg nobelovca Ivu Andrića, koji je upravo na Univerzitetu Karl-Fransez u Gracu, 1924. godine odbranio svoju doktorsku disertaciju.
Upravo zbog toga i jeste višestruki značaj kada je riječ  o održanom  predavanju na Farmaceutsko- zdravstvenom fakultetu, kojem su pored profesora i predstavnika zdravstvenih institucija,  prisustvovali i brojni studenti.
Gostovanje prof. Kurta bila je i posebna prilika za svečano otvaranje nove, savremeno opremljene konferencijske sale na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu.
Prema riječima Brune Bojića, predsjednika Vanjskotrgovinske komore u  BiH, upravo ovakve  incijative, koje dolaze od strane pojedinaca u našoj zemlji, imaju poseban značaj i ulogu u unapređenju odnosa dviju zemalja te davanju sasvim novog impulsa u budućim oblicima saradnje.
Farmaceutsko- zdravstveni fakultet u Travniku, u okviru  obilježavanja sedmice posvećene zdravlju, koja se ove godine odnosi na  zdravstvenu ispravnost hrane, organizirao je niz prigodnih sadržaja.
Poseban akcenat je stavljen na rad „ Genoma“, Instituta za medicinska istraživanja i dijagnostiku u Travniku, koji svakodnevnim ispitivanjima hrane i vode  poboljšava kvalitet prehrambenih proizvoda te daje pravovremene informacije  o kvalitetu istih.
Elvira Gorinjac