Skip to main content
UncategorizedVijesti

Uspješna javno-zdravstvena akcija Farmaceutsko-zdravstvenog fakulteta

 2.06.2015.
„Ranom dijagnozom spašavate život” naziv je javno-zdravstvene, humanitarne akcije koja je  krajem mjeseca maja organizovana  u Travniku, a  u sklopu obilježavanja Svjetskog  dana borbe protiv melanoma.
 Humanitarnu akciju u Srednjobosanskom kantonu organizovala je  poliklinika „Medical centar“ u saradnji sa Farmaceutsko-zdravstvenim fakuletom uz podršku Vlade SBK i općine Travnik te brojnih sponzora.
Radilo se zapravo o panevropskoj kampanji za prevenciju raka kože, koja je  imala za cilj pružiti pravovremene informacije o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju raka kože.
Tim ljekara  predvođen predsjednicom „Euromelanoma“ u BiH dr. Hanom Helppikangas, u Travniku je bez zdravstvene knjižice i osiguranja, bez uputnice i potpuno besplatno obavio preglede mladeža i drugih sumnjivih promjena na karcinom kože.
Pored dermatovenerološkog, ovom prilikom je obezbijeđen, takođe, i besplatan kardiološki pregled, čime je, kako ističe dr Lejla Brigić, stavljen akcent na liječenje oboljenja, iz ovih medicinskih oblasti.
Prema riječima glavnog organizatora i sponzora akcije ispred poliklinike „Medical centar“ prim. dr Mithata Asotića zapravo se radilo o akciji kojoj se uistinu odazvao veliki broj pacijenata.
„Naši sugrađani su iskoristili pogodnosti koje su im ponuđene i potpuno besplatno obavili dermatovenerološke i kardiološke preglede. Ljekarski tim , dr Tamara Jovović- Sadiković i dr Emir Bahtić imali su pune ruke posla, s obzirom da je izvršeno više od 140 pregleda“- nepomenuo je prim. dr.Asotić.
Treba napomenuti da je u okviru ove humanitarne akcije dan prije priređen i cjelodnevni zabavno- edukativni program u Travniku, gdje su za sugrađane , pored informativnih letaka obezbijeđeni i prigodni pokloni.
Medijski sponzori humanitarne akcije poloklinike „Medical centar“ i Farmaceutsko- zdravstvenog fakulteta u Travniku bili su Kanal 6 i Drukčiji radio iz Novog Travnika.

 
.