Skip to main content
UncategorizedVijesti

Asistenti FZF-a učesnici 3. Međunarodnog naučnostručnog simpozija u Tuzli

18.06.2015.
U organizaciji Centra za tehnologiju, ekologiju i zdravu hranu, Tehnološkog fakulteta odsjek Agronomija Tuzla, PMF Tuzla, MONKIS TK, Udruženje hemičara TK te BEC –a u Tuzli je  održan III Međunarodni naučnostručni simpozij, pod nazivom “Poljoprivredna proizvodnja i zaštita okoliša u funkciji razvoja ruralnih područja“.
Asistentice  Farmaceutsko- zdravstvenog fakulteta u Travniku Minela Šišić i Samra Kulić, kao učesnice Simpozija, ovom prilikom predstavile su svoj rad na temu „Kvalitet voda ruralnih predjela na području srednje i sjeveroistočne Bosne“.
Prema dobivenim rezultatima, potvrđeno je da su rijeke sjeveroistočne Bosne  veće tvrdoće i sadrže veće količine hlorida u odnosu na rijeke srednje Bosne, radi se o rijekama koje pripadaju drugoj klasi kvaliteta voda, dok se pH vrijednost na oba područja nije mnogo mijenjala.
Došlo se do zaključka da bi se redovnim  i kvalitetnim monitoringom stanja kvaliteta vode, organizovanjem naučnih projekata koji će tretirati kvalitetu vode te pronalaskom rješenja za odvoz otpada i uređenjem kanalizacionih mreža postigla poboljšana kvaliteta vode na našim područjima.
Razlozi organizovanja naučnostručnog savjetovanja, leže u činjenici da trendovi iz područja poljoprivredne proizvodnje, okoliša, turizma, primjene hemijskih disciplina u struci, u našoj zemlji su na nižem nivou u odnosu na zemlje u okruženju, a posebno kada je riječ o implementaciji evropskih direktiva u pogledu razvoja svijesti o nastajanju otpada i njegovog zbrinjavanja, kao i razvoju poljoprivredne proizvodnje na bazi čistog zemljišta, zraka i vode. Isticanje područja sa velikim ili autentičnim poljoprivrednim potencijalima, a u čistom i zdravom okolišu, zapravo i jeste način da jedna zemlja postane prepoznatljiva i atraktivna, kako za turiste tako i za investitore.
 Simpozij je polučio i odeđene zaključke koji se posebno odnose na unapređenje poljoprivredne proizvodnje u ruralnim područjima, kao i zaštitu okoliša.
Simpozij je imao međunarodni karakter, a izlagači  su bili  eminentni stručnjaci iz okruženja, kao i domaći naučni radnici.