CAD/CAM tehnologija na FZF-u

Datum objave: 21/09/2015
21.09.2015. CAD/CAM tehnologiju će koristiti studenti Farmaceutsko-zdravstvenog fakulteta kako bi ovladali savremenim dostignućima moderne zubne protetike U novu akademsku godinu ulazimo sa novom tehnologijom za studente sa smjera Stomatologije. U namjeri da studente obrazuje shodno modernim ...

21.09.2015.
CAD/CAM tehnologiju će koristiti studenti Farmaceutsko-zdravstvenog fakulteta kako bi ovladali savremenim dostignućima moderne zubne protetike
U novu akademsku godinu ulazimo sa novom tehnologijom za studente sa smjera Stomatologije. U namjeri da studente obrazuje shodno modernim dostignućima uspostavljen je CAD/CAM kabinet za zubnu protetiku.
CAD-CAM je skraćenica za engleske pojmove computer-aided design /computer-aided manufacturing (kompjuterski potpomognuti dizajn/kompjuterski potpomoguta izrada). Početkom 80-ih godina CAD-CAM se polako uvodi u stomatologiju radi poboljšanja preciznosti i brzine izrade protetskih nadomjestaka (krunice, mostovi, inlay). U počecima je izrada bila vrlo zahtjevna i ne toliko brza, međutim danas uz intraoralne 3D skenere i kompaktne stomatološke pet osovinske glodalice, postupak je vrlo pouzdan, brz i ugodan kako za praktičara tako i za pacijenta.
CAD/CAM tehnologiju će koristiti studenti Farmaceutsko-zdravstvenog fakulteta kako bi ovladali savremenim dostignućima moderne zubne protetike, a obzirom da već postoji uspostavljena saradnje i uhodana praksa sa Poliklinikom ”Medical centar” Travnik, studenti će, uz nadzor profesora i asistenata, moći pružiti usluge direktno pacijentima i time u potpunosti ovladati navedenom tehnologijom.
O svemu nam osnivač Fakulteta doc.dr.Mithat Asotić kaže sljedeće ”Radi se zadnjoj riječi nauke u oblasti dentalne protetike odnosno o najnovijoj tehnologiji izrade zubnih proteza gdje će studentima biti omogućeno savladavanje najnovijih znanja u datoj oblasti. Težnja ka izuzetnosti me vodila da studentima omogućimo i ovaj nivo znanja što će im u budućnosti donijeti mnogo prednosti na tržištu rada”.

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Printaj