U Travniku otvoren institut za Biomedicinska istraživanja

Datum objave: 29/08/2014
Simboličnim presijecanjem vrpce, osnivač Farmaceutsko zdravstvenog fakulteta, kao osnovni investitor doc.dr. Mithat Asotić i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo,  na svečan način ozvaničili su početak rada Instituta za biomedicinska istraživanja u Travniku. O vrijednosti jedne ovak...

Simboličnim presijecanjem vrpce, osnivač Farmaceutsko zdravstvenog fakulteta, kao osnovni investitor doc.dr. Mithat Asotić i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo,  na svečan način ozvaničili su početak rada Instituta za biomedicinska istraživanja u Travniku.
O vrijednosti jedne ovakve investicije, koja u potpunosti odgovara i zahtjevima savremenog svjetskog tržišta te višestrukom značaju Instituta za cjelokupnu društvenu zajednicu, na ceremoniji otvaranja  govorili su i prof.dr. Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH te doc.dr. Sejad Mačkić direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.
Kako je ovom prilikom istaknuto, rad Instituta zasniva se na principima stručnog, profesionalnog, pouzdanog ,nepristrasnog i pravovremenog zadovoljenja zahtjeva klijenata te praćenju tendencije razvoja propisa, standarda i tehnologije proizvodnje hrane i vode u zemlji i svijetu.Upravo laboratorije za kontrolu hrane su jedan  od veoma važnih sistema u ovom procesu.
”Ovo je prigoda i da kažem da su nama ovakve institucije jako potrebne. Prije nepunih godinu i pol dana smo konačno akreditirani od Europe i svijeta i konačno smo institucija koja može dati i mjerodavan certifikat. Ogromni napori su uloženi posebno kada je u pitanju Agencija za sigurnost hrane. Mi u BiH nismo dovoljno patriotski naklonjeni prema domaćoj proizvodnji, ne koristimo u dovoljnoj mjeri svoje proizvode i usluge.”- kazao je predsjednik Komore prof.dr. Bojić.
U prilog toj činjenici, na ceremoniji otvaranja Instituta, govorio je i premijer SBK Tahir Lendo, kazavši da je zadovoljstvo što upravo ovaj kanton postaje prepoznatljiv po značajnim privrednim ,obrazovnim odnosno naučnim projektima, na strani  predstavnika ovog kantona.
Svoje zadovoljstvo što stoji na čelu jednog ovakvog uspješnog tima, nije krio niti osnivač Instituta u Travniku doc.dr. Mithat Asotić, koji je u svom obraćanju posebno naglasio:
“Naše laboratorijske analize obuhvataju senzorske, mikrobiološke, hemijske, fizikalne, radiološke I druge analize uzoraka koje su određene posebnim propisima službene kontrole hrane, vode, lijekova, proizvoda I drugih preradjevina, na kojima se vrši kontrola kvaliteta.Dakle, naš Institut obezbjeđuje kadrovski kao I laboratorijsko-tehnički potencijal koji može odgovoriti na svaki zahtjev potencijalnih klijenata”.
Ceremoniji svečanog otvaranja Instituta za biomedicinska istraživanja u Travniku prisustvovale su brojne zvanice i gosti, predstavnici Vlade FBiH, SBK ,zdravstveni radnici te predstavnici privrednog i društvenog života.

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Printaj